Η λογοδοσία του διαχειριστή είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους συνιδιοκτήτες. Ο διαχειριστής είναι εντολοδόχος της συνιδιοκτησίας και συνεπώς, στα πλαίσια των διαχειριστικών του αρμοδιοτήτων, οι ευθύνες του απορρέουν από το άρθρο 714 του αστικού κώδικα, σύμφωνα με το οποίο: “ο εντολοδόχος ευθύνεται για κάθε πταίσμα”.

Στην πράξη, ο διαχειριστής είναι υπεύθυνος έναντι της συνιδιοκτησίας, για τις συνέπειες κάθε παράλειψης των διαχειριστικών ενεργειών που προβλέπονται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας και τις θεσμικές του αρμοδιότητες.

Ο διαχειριστής ευθύνεται έναντι των συνιδιοκτητών για δόλο και αμέλεια, αν του έχει οριστεί μισθός. Έχει κριθεί επίσης πως ο διαχειριστής είναι προσωπικά υπεύθυνος για τις βλάβες που προκαλούνται σε συνιδιοκτήτη ή τρίτο, από τυχόν παράλειψη του να προβεί στην αναγκαία συντήρηση των κοινόκτητων μερών και υποχρεούται σε αποζημίωση λόγω αδικοπραξίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 914 του Αστικού Κώδικα.

Δεν θεωρούνται πταίσμα του διαχειριστή (διότι δεν μπορούσε να τις προβλέψει) και συνεπώς δεν υποχρεούται σε αποζημίωση, οι τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν σε οριζόντια συνιδιοκτησία, κατά την αποκατάσταση μιας βλάβης από τεχνικό που ενεργεί με εντολή του διαχειριστή. Είναι προφανές πως ο διαχειριστής δεν ευθύνεται προσωπικά για τυχόν ζημιές που προκλήθηκαν σε οποιονδήποτε από πλημμελή συντήρηση ή αμέλεια επισκευής κοινόκτητου μέρους της πολυκατοικίας, στην περίπτωση που προηγήθηκε απόρριψη από τη Γενική συνέλευση εισήγησης του διαχειριστή για εκτέλεση της υπόψη συντήρησης ή επισκευής.

  1. Λογοδοσία του διαχειριστή, υποχρέωση και όροι

Η υποχρέωση λογοδοσίας του διαχειριστή είναι μάλλον γνωστή στην πλειοψηφία των ιδιοκτητών ή άλλων ενοίκων πολυκατοικίας, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν τη νομότυπη μορφή και σημασία της. Γιατί λογοδοτεί, σε ποιον, πότε λογοδοτεί, τι περιέχει η λογοδοσία, τι γίνεται αν παρασχεθεί η λογοδοσία και τι γίνεται αν προκύψει έλλειμμα στο ταμείο της διαχείρισης;

Η υποχρέωση του διαχειριστή μιας πολυκατοικίας να ανακοινώσει λογαριασμό των εσόδων και εξόδων, στα οποία προέβη κατά τη διάρκεια της θητείας του, απορρέει από το άρθρο 303 του αστικού κώδικα το οποίο προβλέπει το εξής:

“Όποιος έχει τη διαχείριση μιας ολικά ή μερικά ξένης υπόθεσης εφόσον η διαχείριση συνεπάγεται εισπράξεις και δαπάνες, έχει υποχρέωση να λογοδοτήσει. Για το σκοπό αυτόν ο δοσίλογος οφείλει να ανακοινώσει στο δεξίλογο λογαριασμό που να περιέχει αντιπαράθεση  των εσόδων και εξόδων, καθώς ό,τι προκύπτει από την αντιπαράθεση αυτή και να επισυνάψει τα δικαιολογητικά, εφόσον συνηθίζονται.

Έτσι, διευκρινίζεται ακριβώς πότε και πως παρέχεται η λογοδοσία. Η λογοδοσία είναι υποχρεωτική από οποιοδήποτε άτομο διαχειρίζεται ξένη υπόθεση, προβαίνοντας σε πληρωμές και εισπράξεις.

Η λογοδοσία παρέχεται με παρουσίαση λογαριασμού εσόδων και εξόδων, επισυνάπτοντας ενδεχομένως τα σχετικά παραστατικά.

2. Σε ποιον και πότε λογοδοτεί ο διαχειριστής;

Όπως προαναφέρθηκε, o εκάστοτε διαχειριστής είναι ο εντολοδόχος του συνόλου των συνιδιοκτητών και όχι εκάστου εξ αυτών ξεχωριστά. Σε αρκετές αποφάσεις δικαστηρίων διευκρινίζεται πως ο διαχειριστής θα παράσχει λογοδοσία κατά το τέλος της θητείας του, οπότε λήγει και η εντολή του, προς την εντολίδα του Γενική Συνέλευση των ιδιοκτητών, αν ο κανονισμός δεν ορίζει διαφορετικά.

Συνεπάγεται πως κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο διαχειριστής δεν είναι υποχρεωμένος να παρέχει πληροφορίες για την πορεία της διαχείρισης, ούτε να λογοδοτήσει σε ατομικό επίπεδο σε οποιονδήποτε ένοικο, εκτός αν υπάρχει διαφορετική πρόβλεψη στον κανονισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο άμισθος διαχειριστής λογοδοτεί αποκλειστικά στη Γενική Συνέλευση, μετά το πέρας της θητείας του. Στις πολυκατοικίες που τελεί χρέη διαχειριστή το ίδιο άτομο για αρκετά χρόνια, συχνά καταργούνται αυθαίρετα η Ετήσια Γενική Συνέλευση ή και η λογοδοσία του διαχειριστή στο τέλος εκάστης διαχειριστικής περιόδου.  Η διάρκεια μιας διαχειριστικής περιόδου συμπίπτει με τη διάρκεια θητείας του διαχειριστή, όπως προβλέπεται στον κανονισμό, ή με σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

3. Συνεισφορά συνιδιοκτητών στην διαχείριση

Συνίσταται η ανάληψη της διαχείρισης από όλους τους συνιδιοκτήτες ώστε να αποκομίσουν όλοι προσωπική αντίληψη των θεμάτων που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε διαχειριστής.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να συνεισφέρουν υπεύθυνα και διαχρονικά στη διατήρηση σε καλή κατάσταση των κοινόκτητων μερών και στη δημιουργία ποιοτικών συνθηκών διαβίωσης στο κτίριο, είτε ως διαχειριστές, είτε ως βοηθοί διαχειριστή.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο διαχειριστής σε μια πολυκατοικία έχει ευθύνες για τη διαχείριση τόσο των κοινών χώρων όσο και των οικονομικών. Οι ευθύνες του περιλαμβάνουν τη συντήρηση, τη διαχείριση των οικονομικών, και την εκτέλεση αποφάσεων που λαμβάνονται από τη Γενική Συνέλευση. Λογοδοτεί κατά το τέλος της θητείας του στη Γενική Συνέλευση για τα οικονομικά και τη διαχείριση των εσόδων και των εξόδων.

Ο διαχειριστής λογοδοτεί στη Γενική Συνέλευση των ιδιοκτητών κατά το τέλος της θητείας του. Εκεί, παρουσιάζει το ισοζύγιο εσόδων και εξόδων, καθώς και τα σχετικά παραστατικά.

Αν η λογοδοσία παρασχεθεί, τότε οι ιδιοκτήτες εξετάζουν τα οικονομικά της πολυκατοικίας και αποφασίζουν για την έγκριση του λογαριασμού. Αν προκύψει έλλειμμα στο ταμείο της διαχείρισης, η Γενική Συνέλευση λαμβάνει αποφάσεις για τη διαχείριση αυτού του ελλείμματος και τον τρόπο κάλυψής του.

Οι συνιδιοκτήτες μπορούν να συμμετέχουν στη διαχείριση με το να συνεργάζονται με τον διαχειριστή και να συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πολυκατοικία. Μπορούν να παρακολουθούν την λογοδοσία και να εκφράζουν τις απόψεις τους στη Γενική Συνέλευση όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τη διαχείριση.

H Proper στέκεται δίπλα σας με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές​

Διαχείριση πολυκατοικίας

Η τιμή είναι ανά διαμέρισμα και συμπεριλαμβάνει το Φ.Π.Α. 24%

Βασικό πλάνο

100% διαχείριση πολυκατοικίας ​

από 4€/ μήνα ανά ένοικο

Στο 210 292 2221 για περισσότερες πληροφορίες

Προσαρμοσμένο πλάνο

100% διαχείριση πολυκατοικίας

από 9€/ μήνα ανά ένοικο

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να διαμορφώσουμε μαζί το πλάνο που σας συμφέρει!

Στο 210 292 2221 για περισσότερες πληροφορίες

Κάθε πολυκατοικία έχει τις δικές τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Εμείς αναλαμβάνουμε να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο για την καλύτερη λειτουργία της οικοδομής σας!

Η τιμή είναι ανά διαμέρισμα και συμπεριλαμβάνει το Φ.Π.Α. 24%