Ενοικίαση σπιτιού: Τι συμβαίνει όταν ο ενοικιαστής σπάει το συμβόλαιο;

Πολύ συχνά συμβαίνει ο ενοικιαστής να χρειάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι που νοικιάζει πριν την λήξη του συμβολαίου για διάφορους λόγους. Προβλήματα προκύπτουν συχνά και έτσι πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση. Άλλες φορές, συμβαίνει ο ιδιοκτήτης να θέλει να βγάλει τον ενοικιαστή από το σπίτι είτε για λόγους ιδιοκατοίκησης είτε για μη ξεκάθαρους λόγους. 

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν αν χρειαστεί σπάσιμο συμβολαίου από τον ιδιοκτήτη ή από τον ενοικιαστή; Ποιος κρατάει την εγγύηση που δίνεται κατά την προκαταβολή για ενοικίαση σπιτιού; Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τέτοιου είδους προβλήματα. 

Είναι εφικτό το σπάσιμο συμβολαίου από τον μισθωτή;

Σε γενικές γραμμές, ο ενοικιαστής δεν έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από το ακίνητο πριν τη λήξη του συμβολαίου. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, συνήθως υποχρεούται να καταβάλλει τα υπολειπόμενα ενοίκια (μετά από απαίτηση του ιδιοκτήτη).

Βασική προϋπόθεση για να λάβει ο ιδιοκτήτης τα υπολειπόμενα ενοίκια είναι να αποδείξει πως στο διάστημα που μεσολάβησε το ακίνητο του δεν νοικιάστηκε και παρέμεινε ανεκμετάλλευτο.

Συνήθως κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, και τα συμβόλαια σπάνε πριν την λήξη τους. Για αυτό λοιπόν είναι σημαντικό ο ενοικιαστής να ενημερώσει εγκαίρως τον ιδιοκτήτη έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα και παρεξηγήσεις και από τις δύο μεριές.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, ένας ενοικιαστής έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει από μια μίσθωση πριν τη συμβατική της λήξη και να εγκαταλείψει το ακίνητο στις εξής περιπτώσεις:

-Εάν δεν παραχωρήθηκε η χρήση του ακινήτου στον ενοικιαστή, ή αν αυτή του αφαιρέθηκε μεταγενέστερα (άρθρο 585 ΑΚ).

-Αν η χρήση του μισθίου θέτει σε άμεσο ή απειλούμενο κίνδυνο την υγεία του μισθωτή ή των οικείων του (άρθρο 588 ΑΚ).

-Σε περίπτωση που ο ενοικιαστής είναι δημόσιος υπάλληλος και μετατίθεται (άρθρο 613 ΑΚ).

-Όταν η μίσθωση είναι εφ’ όρου ζωής ή συμβατικού χρόνου πέραν της τριακονταετίας, εφόσον συμπληρώθηκαν τριάντα έτη από την έναρξη της ισχύος της (άρθρο 610 ΑΚ).

-Αν συντρέχει σπουδαίος λόγος που εμποδίζει τη συνέχιση της μίσθωσης σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των χρηστών ηθών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πρόωρη αποχώρηση του ενοικιαστή, χωρίς τη ρητή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη, δεν δικαιολογεί την επιστροφή της εγγύησης.

Μπορεί ο ιδιοκτήτης να “βγάλει” έξω τον ενοικιαστή για ιδιοκατοίκηση;

Η νομοθεσία είναι πολύ αυστηρή και σύμφωνα με αυτήν τέτοια απαίτηση μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν ο ιδιοκτήτης θέλει να χρησιμοποιήσει το ακίνητο για επαγγελματική στέγη και να μην έχει ιδιόκτητο χώρο στην ίδια πόλη ή σε προάστιό της, που να καλύπτει τις ανάγκες στέγασης της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης ενδεχομένως να χρειαστεί να δώσει στον ενοικιαστή ένα ποσό ως αποζημίωση. Επίσης, εάν ο ιδιοκτήτης ζητήσει το ακίνητο για ιδιοκατοίκηση και εν τέλει δεν το χρησιμοποιήσει για τον λόγο αυτό, είναι πιθανό να πληρώσει επιπλέον αποζημίωση.

Μάθετε τα πάντα από την Proper!

H Proper στέκεται δίπλα σας με πλήρη καθοδήγηση και υποστήριξη στην διαχείριση ακινήτων. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζετε στην διαχείριση, είμαστε η πυξίδα σας στις λύσεις διαχείρισης!

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Όταν ο ενοικιαστής χρειάζεται να αποχωρήσει πρόωρα, θα πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση σπασίματος του συμβολαίου, μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει τα υπολειπόμενα ενοίκια, εκτός αν υπάρχουν σοβαροί λόγοι όπως απειλή για την υγεία.

Γενικά, ο ενοικιαστής δεν έχει το δικαίωμα να αποχωρήσει πριν τη λήξη του συμβολαίου. Υπάρχουν, ωστόσο, εξαιρέσεις όπως αν δεν παραχωρήθηκε ή αφαιρέθηκε η χρήση του ακινήτου ή σε περίπτωση εκτεταμένης απειλής για την υγεία.

Ναι, αλλά με αυστηρούς όρους. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να χρειάζεται το ακίνητο για επαγγελματική στέγη και να μην έχει άλλο ιδιόκτητο χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες του.

Η πρόωρη αποχώρηση του ενοικιαστή χωρίς συγκατάθεση του ιδιοκτήτη δεν δικαιολογεί την επιστροφή της εγγύησης.

Σε περίπτωση σπασίματος από τον ιδιοκτήτη, χρειάζεται να αποδείξει ότι το ακίνητο παρέμεινε ανεκμετάλλευτο. Αναφορικά με τον ενοικιαστή, υπάρχουν νομοθετικοί λόγοι που επιτρέπουν το σπάσιμο του συμβολαίου πρόωρα, όπως μετάταξη ή σοβαροί λόγοι που εμποδίζουν τη συνέχιση της μίσθωσης.

H Proper στέκεται δίπλα σας με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές​

Διαχείριση πολυκατοικίας

Η τιμή είναι ανά διαμέρισμα και συμπεριλαμβάνει το Φ.Π.Α. 24%

Βασικό πλάνο

100% διαχείριση πολυκατοικίας ​

από 4€/ μήνα ανά ένοικο

Στο 210 292 2221 για περισσότερες πληροφορίες

Προσαρμοσμένο πλάνο

100% διαχείριση πολυκατοικίας

από 9€/ μήνα ανά ένοικο

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να διαμορφώσουμε μαζί το πλάνο που σας συμφέρει!

Στο 210 292 2221 για περισσότερες πληροφορίες

Κάθε πολυκατοικία έχει τις δικές τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

Εμείς αναλαμβάνουμε να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο για την καλύτερη λειτουργία της οικοδομής σας!

Η τιμή είναι ανά διαμέρισμα και συμπεριλαμβάνει το Φ.Π.Α. 24%


Γιατί να επιλέξετε την Proper

Ηλεκτρονική πληρωμή (χωρίς web banking)

Συλλογή χρημάτων δια ζώσης μέσω εκροσώπου

Διαχείριση υπηρεσιών πολυκατοικίας και διαμερίσματος online

Online αρχείο αποδείξεων εξόδων

Online συνελεύσεις και ανακοινώσεις

Λογιστική και νομική υποστήριξη

λογότυπο proper λευκό


Γιατί να επιλέξετε την Proper

λογότυπο proper μπλε

Παραδοσιακά γραφεία διαχείρισης

Ηλεκτρονική πληρωμή (χωρίς web banking)

Συλλογή χρημάτων δια ζώσης μέσω εκπροσώπου μας

Διαχείριση υπηρεσιών πολυκατοικίας και διαμερίσματος online

Οnline αρχείο αποδείξεων εξόδων

Online συνελεύσεις και ανακοινώσεις

Λογιστική και νομική υποστήριξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

καθαριότητα-πολυκατοικίας
Διαχειριστές

Βελτιώνοντας την πολυκατοικία σας: Η δύναμη των επαγγελματικών υπηρεσιών καθαρισμού

Στην Proper, κατανοούμε τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει ένα καλά διατηρημένο περιβάλλον πολυκατοικίας στην ικανοποίηση των ενοικιαστών και στην αξία της ιδιοκτησίας. Από τις σκονισμένες γωνιές μέχρι τους αστραφτερούς χώρους, το ταξίδι της μεταμόρφωσης πολυκατοικιών είναι η ειδικότητά μας. Με τις επαγγελματικές μας υπηρεσίες καθαρισμού, στοχεύουμε όχι απλώς στον καθαρισμό, αλλά και στο να αναβαθμίσουμε, δίνοντας νέα πνοή σε κάθε γωνιά του ακινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Διαχειριστές

Επιλέγοντας το σωστό συνεργείο καθαρισμού: Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη

Όταν πρόκειται για τη διατήρηση ενός καθαρού και φιλόξενου χώρου διαβίωσης, η εύρεση της σωστής υπηρεσίας καθαρισμού είναι ζωτικής σημασίας. Η ανάθεση της καθαριότητας του κτιρίου σας σε μια αξιόπιστη υπηρεσία καθαρισμού μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
επιλογή-συνεργείου-καθαρισμού
Διαχειριστές

10 κοινά λάθη στην πρόσληψη επαγγελματικών υπηρεσιών καθαρισμού: Οδηγός από την Proper

H πρόσληψη υπηρεσιών καθαρισμού διαμερισμάτων και πολυκατοικιών είναι συνήθης διαδικασία στην διαχείριση κτιρίων. Σε αυτήν την περίπτωση, οι επιλογές μπορεί να είναι συντριπτικές. Ωστόσο, δεν δημιουργούνται όλες οι υπηρεσίες καθαρισμού με ίσες προδιαγραφές και λειτουργίες και έτσι η λανθασμένη επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε μη αποτελεσματική απολύμανση, απογοήτευση, σπατάλη χρόνου, και σε πιο ακραίες περιπτώσεις ακόμη και ζημιά στο ακίνητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
proper-εφαρμογή-διαχείρισης-πολυκατοικίας
Διαχειριστές

Έξυπνη διαχείριση: Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση πολυκατοικιών

Στον σημερινό κόσμο με γρήγορο ρυθμό, η τεχνολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη μεταμόρφωση διαφόρων βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης πολυκατοικιών. Οι διαχειριστές στρέφονται όλο και περισσότερο σε καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις για τον εξορθολογισμό των λειτουργιών, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη βελτίωση της ικανοποίησης των ενοικιαστών. Από τα έξυπνα συστήματα κτιρίων μέχρι τις εφαρμογές διαχείρισης, η τεχνολογία προσφέρει πολυάριθμα οφέλη που μπορούν να φέρουν επανάσταση στη διαχείριση πολυκατοικιών. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση πολυκατοικιών με τον εξορθολογισμό των λειτουργιών και την παροχή καλύτερων αποτελεσμάτων τόσο για τους διαχειριστές ακινήτων όσο και για τους ενοικιαστές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ικανοποίηση-ενοικιαστών
Διαχειριστές

Στρατηγικές Διατήρησης Ενοικιαστών: Δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων μεταξύ ιδιοκτήτη, διαχειριστή και ενοικιαστή

Στο τοπίο της διαχείρισης διαμερισμάτων, η διατήρηση των ενοικιαστών είναι υψίστης σημασίας για τη διατήρηση των ποσοστών πληρότητας, τη διασφάλιση σταθερού εισοδήματος από ενοίκια και την ενίσχυση της αίσθησης κοινότητας εντός του ακινήτου. Η ισχυρή διατήρηση των ενοικιαστών όχι μόνο μειώνει το κόστος κύκλου εργασιών, αλλά συμβάλλει επίσης σε ένα θετικό περιβάλλον διαβίωσης και ενισχύει τη φήμη του ακινήτου. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε αποτελεσματικές στρατηγικές διατήρησης ενοικιαστών που επικεντρώνονται στη δημιουργία ισχυρότερων κοινοτήτων στη διαχείριση διαμερισμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
σχέδιο-έκτακτης-ανάγκης-εκκένωσης-πολυκατοικίας
Διαχειριστές

Ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης σε πολυκατοικίες: Ασφάλεια των κατοίκων

Η ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης είναι μια κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης πολυκατοικιών, καθώς απροσδόκητα γεγονότα όπως πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές ή απειλές για την ασφάλεια μπορεί να θέτουν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων και την ακεραιότητα της ιδιοκτησίας. Ο προληπτικός σχεδιασμός και η προετοιμασία είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματική απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τη σημασία της ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης στις πολυκατοικίες και τις στρατηγικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας των κατοίκων σε περιόδους κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ