Τα προσωπικά δεδομένα και η νομοθεσία σχετικά με αυτά αφορούν συχνά ιδιοκτήτες και ενοικιαστές καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον κατονομασμό των οφειλετών σε πίνακες ανακοινώσεων. 

Οι προϋποθέσεις για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των φυσικών προσώπων και ιδίως της ιδιωτικής ζωής, θεσπίζονται από τον νόμο 2472 / 1997.

Στο παρακάτω άρθρο, αναλύονται τα βασικά σημεία προστασίας των προσωπικών δεδομένων, η διαδικασία συλλογής τους καθώς επίσης και νομοθεσία σχετικά με την χρήση βιντεοεπιτήρησης στις πολυκατοικίες.

Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα;

Τι είναι όμως προσωπικά δεδομένα; Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 2472 / 1997  “Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα” είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων. “Ευαίσθητα δεδομένα”, είναι τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή.

Εκτός από την έννοια “προσωπικά δεδομένα” υπάρχει και η έννοια “επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων” η οποία ορίζεται ως εξής: “Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα” είναι κάθε εργασία ή σειρά εργασιών που πραγματοποιείται, από το δημόσιο ή από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ένωση προσώπων ή φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς τη βοήθεια αυτοματοποιημένων μεθόδων και εφαρμόζονται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώρηση, η οργάνωση, η διατήρηση ή αποθήκευση, η τροποποίηση, η εξαγωγή, η χρήση, η διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλης μορφής διάθεση, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, η διασύνδεση, η δέσμευση (κλείδωμα), η διαγραφή, η καταστροφή.

Πως γίνεται νόμιμα η συλλογή προσωπικών δεδομένων;

Σύμφωνα με τον νόμο η συλλογή τους είναι νόμιμη όταν συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς  και υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών. 

Η ενημέρωση για τις οφειλές κοινοχρήστων είναι ένα φλέγον ζήτημα. Η ενημέρωση των συνιδιοκτητών για τους οφειλέτες γίνεται με την εξής διαδικασία που εγκρίνεται από την γενική συνέλευση.

Εφόσον συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις , ο διαχειριστής κοινοποιεί τα ονόματα των οφειλετών αποκλειστικά στη Συνέλευση, που είναι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά τις περαιτέρω ενέργειες για την διεκδίκηση των οφειλών.

Είναι νόμιμη η τοποθέτηση κάμερας σε κοινόχρηστους χώρους;

Ολοένα και πιο συχνά οι συνιδιοκτήτες πολυκατοικιών προσανατολίζεται στην τοποθέτηση κάμερας σε κοινόχρηστους χώρους για την προστασία των ιδίων και της περιουσίας τους. Σύμφωνα με το άρθρο 2 του νόμου 2472/1997, τα δεδομένα ήχου και εικόνας που αναφέρονται σε πρόσωπα, συνιστούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση κάμερας (βιντεοεπιτήρηση) σε πολυκατοικίες, ρυθμίζεται από το άρθρο 15 της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Για την τοποθέτηση κάμερας σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας, το άρθρο 15 προβλέπει τα εξής:

      1. απαιτείται έγκριση της Γενικής Συνέλευσης ή συναπόφαση των ⅔ των ενοίκων, κατόπιν εισήγησης του διαχειριστή.

      1. υπεύθυνος επεξεργασίας του αιτήματος είναι η Γενική Συνέλευση.

      1. δεν επιτρέπεται η μετάδοση σήματος σε κάποιο διαμέρισμα

    Στην ίδια νομοθεσία διευκρινίζονται και οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση κάμερας από συνιδιοκτήτη, σε χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας.

    Ένα εναλλακτικό μέτρο ασφάλειας της πολυκατοικίας, είναι η τοποθέτηση εικονικής κάμερας στην είσοδο ή / και σε άλλους κοινόχρηστους χώρους.

    Η τοποθέτηση εικονικής κάμερας με σκοπό την αποτροπή παράνομης εισόδου τρίτων στην ιδιοκτησία και διάπραξης κλοπών ή φθορών, κρίθηκε νόμιμη από το Εφετείο της Λάρισας.

    Διαβάστε περισσότερα στο σχετικό μας άρθρο: Νομοθεσία και καταστατικό: Είναι νόμιμες οι ανακοινώσεις που κατονομάζουν ενοίκους;

    Αποκτήστε εύκολη, άμεση και οικονομική διαχείριση κοινοχρήστων με πλήρη διαφάνεια από την εταιρεία Proper. H εταιρεία διαχείρισης Proper στέκεται δίπλα σας με σκοπό να προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές υιοθετώντας όλα τα νέα μέσα. Αποκτήστε αποτελεσματική διαχείριση κοινοχρήστων από την Proper άμεσα εδώ!

    ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

    Τα προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με τον νόμο 2472/1997, είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων και περιλαμβάνουν ευαίσθητα δεδομένα όπως φυλετική ή εθνική προέλευση, πολιτικές πεποιθήσεις, θρησκευτικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, υγεία, κοινωνική πρόνοια και ερωτική ζωή.

    Η συλλογή προσωπικών δεδομένων είναι νόμιμη όταν γίνεται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο, για σαφείς και νόμιμους σκοπούς, και υπόκειται σε θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των φυσικών προσώπων.

    Η τοποθέτηση κάμερας σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών ρυθμίζεται από το άρθρο 15 της αρχής προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Απαιτείται η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης ή συναπόφαση των 2/3 των ενοίκων και η υπεύθυνη επεξεργασία των αιτημάτων είναι η Γενική Συνέλευση.

    Η τοποθέτηση εικονικής κάμερας σε πολυκατοικία για την αποτροπή παράνομης εισόδου ή διάπραξης εγκλημάτων θεωρείται νόμιμη και αυτό επιβεβαιώθηκε από το Εφετείο της Λάρισας.

    Η ενημέρωση για τις οφειλές κοινοχρήστων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τη διαδικασία που εγκρίνεται από τη Γενική Συνέλευση. Απαιτείται η κοινοποίηση των ονομάτων των οφειλετών αποκλειστικά στη Συνέλευση, που είναι το αρμόδιο όργανο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις περαιτέρω ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών.

    H Proper στέκεται δίπλα σας με σκοπό να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές​

    Διαχείριση πολυκατοικίας

    Η τιμή είναι ανά διαμέρισμα και συμπεριλαμβάνει το Φ.Π.Α. 24%

    Βασικό πλάνο

    100% διαχείριση πολυκατοικίας ​

    από 4€/ μήνα ανά ένοικο

    Στο 210 292 2221 για περισσότερες πληροφορίες

    Προσαρμοσμένο πλάνο

    100% διαχείριση πολυκατοικίας

    από 9€/ μήνα ανά ένοικο

    Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας και να διαμορφώσουμε μαζί το πλάνο που σας συμφέρει!

    Στο 210 292 2221 για περισσότερες πληροφορίες

    Κάθε πολυκατοικία έχει τις δικές τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες.

    Εμείς αναλαμβάνουμε να δημιουργήσουμε ένα εξατομικευμένο πλάνο για την καλύτερη λειτουργία της οικοδομής σας!

    Η τιμή είναι ανά διαμέρισμα και συμπεριλαμβάνει το Φ.Π.Α. 24%